Zdraví

Novoroční čočka přináší štěstí a peníze

Autor: Petra ŠTEFÁNKOVÁ

Obrázek

To, že je čočka v Itálii pokládaná za určitý talisman pro štěstí, je mimo jakoukoliv diskuzi. Podle dávné tradice si lidé poslední den v roce darovali misku čočky. Věřilo se, že se každé zrnko promění v peníz.

Čočka v sobě ukrývá ale také další tajemství… Židé ji v antických dobách jídavali ve znamení smutku, ve vzpomínce na Ezaua, který za misku čočky prodal své prvorozenství. Tato luštěnina je však, a to nejen v biblické tradici, spojována s neustále se opakujícím cyklem života a smrti v přírodě. Bohyně rolnictví a plodnosti země Démétér například darovala řekům všechny luštěniny, mimo bobů, jelikož ty byly určeny jako jídlo pro zesnulé.

Vraťme se ale zpátky do Itálie. Čočka zde přináší štěstí a peníze…

Pokud bychom si chtěli vyzkoušet zda tato luštěnina, navíc třeba po italsku připravená, nosí štěstí i nám v Česku, mohli bychom si ji zkusit připravit na Silvestra či Nový rok podle následujícího receptu.

2010-12-29.cocka.jpg

Příprava nám zabere zhruba 90 minut. Pro 6 osob budeme potřebovat: 400 g čočky, 70 g co nejlibovější uzené slaniny, 1 cibuli, svazek petrželové natě, svazeček šalvěje (i sušené, nemáme-li čestvou), extra panenský olivový olej a sůl.

Čočku namočíme přes noc do vody, ráno propláchneme a dáme vařit do většího množství vody. Do hrnce k čočce přidáme také půl cibule, svazek petželové nati (nebo hrst sušené natě) a vetší špetku soli. Vaříme zhruba hodinu na mírném ohni. Čočka má být uvařená, ale nerozpadávat se. Slijeme vodu, trochu si jí ale necháme na později. Cibuli někdo vyhazuje, někdo ne. Mezitím si na panvi na másle opražíme do zlatova druhou půlku cibule, nakrájené na jemno, a k ní pak přidáme na kostky slaninu a ještě trochu opečeme. Po té přidáme uvařenou čočku, svazeček šalvěje a vše podléváme vodou, kterou jsme si nechali z předchozího varu čočky. Vaříme až do té doby, než se voda zcela vypaří. Dosolíme podle chuti. Servírujeme na širokém talíři a až na něm náš pokrm lehce ochutíme syrovým extrapanenským olivovým olejem.

Dobrou chuť, hodně štěstí v Novém roce (a těch peněz taky)!

Publikováno: 29.12.2010, 10:30




 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA