Zdraví

Mateří kašička – elixír plodnosti včelích královen

Autor: Jaroslava MALINOVÁ

Obrázek

Mezi včelími produkty odedávna používanými v tradiční medicíně i přírodní kosmetice je doslova královským elixírem mateří kašička. Bílý kašovitý výměšek včelích žláz totiž vyživuje nové včelí královny, ale své využití pro něj mají i lidé. Dokáže pomoci při nejrůznějších zdravotních potížích, zvyšuje ženskou i mužskou plodnost, vyhlazuje vrásky a hojí poranění…

Aktualizováno 

Elixír včelích královen

Včelstva medonosných včel jsou přísně jednomatečná, neboli monogynní. Matka je nepostradatelným členem včelího společenství, nezbytným stmelujícím článkem. Pouhým okem ji ve včelstvu rozeznáme, i kdyby nebyla označená včelařem. Má výrazně větší zadeček, obsahující hlavně mohutné vaječníky. Z úlu vylétá pouze jednou, na tzv. snubní prolety, kdy se za slunečného počasí ve velké výšce spáří s několika trubci. Zásobu spermatu dokáže v sobě uchovat po celý zbytek života, který může být dlouhý třeba i pět let. V chovatelské praxi se však matky vyměňují druhým či třetím rokem. O spářenou matku začínají pečovat včely mladušky, vytvoří okolo ní družinu, tzv. suitu. Nemá vyvinuty žádné pracovní nástroje ani voskové žlázy.

2011-05-17.materi-kasicka04.jpgVčelí matka však plní ještě jeden klíčový úkol. Produkuje feromon, který mezi včelami koluje v potravě a spojuje tisíce jedinců v sociální společenství zvané včelstvo. Pokud včelstvo pozná jeho absenci, začne pociťovat tzv. osiřelost a vychová novou matku. Okolo vajíčka postaví tzv. matečník, buňku pro budoucí matku, snadno na plástu rozeznatelnou pouhým okem. Matečník je výrazně větší a kulovitý, na rozdíl od běžných šestistěnných buněk určených pro plod dělnic. Včelí vajíčka se za tři dny promění v larvy a ty jsou krmeny mateří kašičkou pouze další tři dny. Proto u nich nedojde k vývinu pohlavních orgánů a stanou se dělnicemi nebo trubci. Pouze v matečníku larvička doslova plave v mateří kašičce. Právě a pouze druh potravy je příčinou, která určuje proměnu běžné larvičky v matku. Jedině matka bude stejnou potravou živena i po vylíhnutí, celý její plodný život, zatímco ostatní včelky se budou živit pylem. Mimořádná životaschopnost, plodnost a dlouhověkost včelí matky vedla odedávna ke zvýšenému zájmu lidí o mateří kašičku a její využití v lékařství a kosmetice.

Jak vzniká mateří kašička

Mateří kašička je bílým kašovitým výměškem párových hltanových žláz včel dělnic, starých pouze 5-15 dní. Má typickou vůni a kyselou chuť. Každou chvíli přistoupí některá členka královnina doprovodu k matičce a krmí jí z úst do úst. Oplozená matka naklade až 1500 vajíček denně, tolik, kolik sama váží, což je nejen ve hmyzí říši nevídaná věc. Dokonalost proměny mateří kašičky v nová vajíčka je neuvěřitelná. Stejně tak jako věkový rozdíl mezi dělnicemi, které žijí max. několik měsíců a matkou, dožívající se běžně čtyř let. Lidé 20. století věřili, že obdobný zázračný účinek může mateří kašička vyvinout i vůči člověku a spřádali okolo ní mnoho mýtů.

2011-05-17.materi-kasicka02.jpgMateří kašičku získává včelař z matečníků ve stáří larvy čtyři dny, tehdy jí tam je totiž nejvíce. Včelař za tím účelem musí navodit specifickou situaci. Udělá to tak, že odstraní matku. Osiřelé včelstvo se dostane do chovné nálady a začne se starat o výchovu matky nové. V tu chvíli včelař vloží do úlu až 60 uměle připravených matečníků s jednodenními larvičkami. V tomto věku ještě není důležité, že larvička měla být původně dělnicí. Všechny matečníky včely zahrnou mateří kašičkou a začnou v nich vychovávat budoucí matky. Třetí den je může včelař již vrchovatě naplněné odebrat. Vyjme z nich larvičky a mateří kašičku buď odsaje trubičkou, nebo vydlabe nekovovou lopatičkou. Včelstvo zvládne několik takových zásahů, aniž by ho to příliš oslabilo.

Co se týká skladování, vydrží mateří kašička méně, než med. V ledničce půl roku, zmrazená 2-3 roky beze změny kvality. Včelaři jí mohou smíchat s pastovaným medem, takže nevyplave na jeho povrch. Pro transport a skladování při pokojové teplotě je nejprve hluboce zmrazená a následně vakuově vysušená na světlý prášek. Této úpravě se říká lyofilizace. Lyofilizovaná mateří kašička pak bývá k dispozici ve skleněných ampulích.

Složení mateří kašičky

Hlavní složkou kašičky je voda (až 70%), z cukrů je přítomna glukóza a fruktóza, obdobně jako v medu, dále sacharóza a ribóza. Z tukových látek je zřejmě nejdůležitější kyselina 10-hydroxy-delta 2-decénová s antibiotickými a antimykotickými vlastnostmi. Díky ní je kašička přes vysoký obsah vody mikrobiálně stabilní. Mastné kyseliny patrně odpovídají za většinu známých biologických vlastností. Dále v kašičce najdeme steroly, fenoly, fosfolipidy, vosky, kyselinu pyrohroznovou, glukuronovou a pantothenovou, aminokyseliny a nukleové kyseliny, mimořádné spektrum minerálních látek a prakticky všechny známé vitaminy.

Většinu bílkovin tvoří různé enzymy, z nichž biopterin je patrně dlouho hledaným faktorem dlouhověkosti včelích královen. Dříve přeceňovaný obsah pohlavních hormonů, který by mohl vysvětlit přeměnu včely v královnu, byl nalezen ve velmi nízkých hladinách. Zatím se tedy předpokládá, že tento efekt je způsoben nejspíše celým komplexem látek.

2011-05-17.materi-kasicka.big.jpg

Jak se dá mateří kašička využít

Mateří kašičku lze jako potravní doplněk bez výhrad velmi doporučit. Kontraindikací je pouze gravidita, raný dětský věk a snad i obezita, neboť způsobuje zvýšení chuti k jídlu. Je prokázáno, že její pravidelné užívání nastoluje optimální fungování lidského organismu, působí stimulačně, tonizačně, regeneračně, zvyšuje životní sílu, sebejistotu, dobrou náladu, fyzickou výkonnost, obranyschopnost, zlepšuje paměť a celkově psychický stav. Může pomoci při nejrůznějších zdravotních potížích, i chronických, v období rekonvalescence, a doporučuje se zejména všem starým lidem. Zvyšuje ženskou i mužskou plodnost, libido, reguluje menstruační cyklus a zmírňuje potíže s menopauzou. Omlazující účinky vykazuje jednak při vnitřním užití, ale také jako složka mnohých kosmetických přípravků, nejčastěji v koncentraci do 1%. Vyhlazuje vrásky a hojí poranění.

Laboratorně byl prokázán antimikrobiální účinek mateří kašičky, díky kyselině 10-hydroxydecénové, a to i v ředění 1:10 a výše. Zajímavá je například vysoká schopnost usmrtit bičíkovce, který způsobuje spavou nemoc. Sporná zůstává možnost protinádorové léčby mateří kašičkou. Některé typy nádorů po ní naopak bují více (např. pohlavních orgánů), proto považujeme v tomto případě za bezpečnější obrátit se k méně spornému léčivu. Na obalech výrobků bývá mateří kašička často nazývána francouzsky Gelée Royale, nebo anglicky royal jelly.

Užívání mateří kašičky

Nejlepší určitě je konzumovat mateří kašičku čerstvou, což se však poštěstí hlavně včelařům a jejich známým. Mívají ji uskladněnou v ledničce v injekční stříkačce, která umožňuje snadné dávkování 0,5 ml denně ráno na lačno pod jazyk. Ostatní se mohou obrátit na svého lékárníka, který jim patrně nabídne kašičku lyofilizovanou, například v kombinaci s včelím pylem, propolisem, ženšenem, hořčíkem apod.

Publikováno: 17.5.2011, 17:45




 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA