Zdraví

Med patří do zdravé kuchyně i domácí lékárničky

Autor: Jaroslava MALINOVÁ

Obrázek

Med, pyl a mateří kašička jsou řazeny mezi potraviny, proto podle platné legislativy na etiketách nesmí být napsáno nic o jejich léčivých účincích. Přesto včelí produkty žijí v povědomí lidí jako léčiva. V domácí lékárně mají místo hlavně v prevenci a jako podpůrný prostředek v kombinaci s ostatními léčivy.

Moderními chromatografickými metodami bylo v medu dosud objeveno nejméně tisíc životně důležitých látek. Některé z nich nejsou zatím vůbec popsány a jejich důležitosti přesně nerozumíme. Jisté je, že rostliny je složitě nesyntetizují samoúčelně. Nejvyšší bůh Zeus, všemocný vládce řeckého pantheonu, byl vychován nymfami v jakési jeskyni a krmen přitom, jistě ne náhodou, kozím mlékem a medem. Jinde v mytologii je zmínka o třech věštkyních, které bydlely na Parnasu, a mohly věštit pravdu jen tak dlouho, pokud se živily božským pokrmem – medem, jinak mluvily zmateně. Zdá se, že v mýtech mají co se týče významu medu jasno.

Zdroj energie a pevnosti

Původně byl stvořen jako včelí zásoba na zimu - med je především zdrojem okamžitě a snadno využitelné energie. Sir Edmund Hillary, první přemožitel nejvyšší hory světa Mount Everestu, se před dosažením jeho vrcholu posilnil čím? Medem. A proč to dělal? Sestává totiž z jednoduchých cukrů, které se rychle vstřebávají ze žaludku přímo do krve. Pro sportovce, studenty, rekonvalescenty, těžce pracující a všechny vyčerpané může med posloužit jako rychlá první pomoc. Organismus čerpá energii nezbytnou pro veškeré životní procesy hlavně z cukrů. Z tuků obtížněji. Běžná strava obsahuje většinou sacharidy jako škrob a sacharózu, tedy cukry složené. V těle se musí nejprve přeměnit na glukózu a další cukry jednoduché.

2011-05-09.med01.jpgHladina krevního cukru se po jídle přechodně zvyšuje. Podle toho, jak které potraviny tzv. glykémii ovlivňují, přiřazujeme jim číselný glykemický index. Jeho hodnota u medu je nižší, než u sacharózy, a to především díky obsahu fruktózy, která pro své strávení nepotřebuje inzulin. Fruktóza v přiměřeném množství glykemický index skoro nezvýší. Pacienti s lehčím diabetem (II. typu) mohou menší dávky medu užívat. Nejvhodnější je pro ně akátový, protože obsahuje fruktózy nejvíce. Jako prevence diabetického komatu při akutním snížení hladiny cukru je med výhodnější, než kostka cukru.

Je to potravina, která nás učí umírněnosti, cítíme, že nás rychle zahltí energií a mohli bychom si snadno zkazit žaludek.

Výživná superpotravina

Některé národy přednostně dopřávají med již kojencům. Například v Indii se med tradičně podává jako pokrm novorozencům, zejména nedonošeným a slabým. V současné době bývají čerstvé maminky od podávání medu svým miminkům zrazovány. Obsahuje prý bakterii Clostridium botulinum. Toxin produkovaný bakterií napadá zakončení motorických nervů a způsobuje paralýzu. Množit se bakterie však může jen v neutrálním prostředí bez přístupu vzduchu a s dostatkem vody. Takové prostředí ani v medu, ani ve zdravém a vyvinutém trávícím traktu nenajde.

2011-05-09.med02.jpgBěžný med žádné bakterie Clostridium botulinum neobsahuje, mohou se do něj teoreticky dostat v nepatrném množství z přírody nebo z nečistého náčiní včelaře. Její spory se nacházejí i v běžných potravinách. Největší počet onemocnění následoval po požití špatně zpracovaných konzerv. Zdá se, že existuje spíše nepatrná možnost nákazy, Lawrence (1986) toto riziko vyčíslil poměrem 1:12 000. Hrozí nejvíce kojencům do půl roku, při shodě mnoha nepříznivých okolností. Po dosažení šesti měsíců se nebezpečí začíná minimalizovat. Nadále je nepatrné riziko bohatě vyváženo posilujícím působením medu.

Podle rakouského filosofa Rudolfa Steinera med rozpuštěný v mírně ohřátém mléce u dětí významně zvyšuje počet červených krvinek. „Mléko a med jsou něčím, co má pro lidský život mimořádně velký význam… V onom starém rčení ‚země mlékem a strdím oplývající‘ je vyjádřeno to, že to je zdravá země, kde se dá zdravě žít,“ poznamenal. Takovou zemí je podle staré tradice i území české kotliny. Uvnitř země je síla, která nejtvrdší hornině dává tvar šestistěnného krystalu křemene. Přitom i v člověku jsou všechny síly, které působí v Zemi a ve Vesmíru. Včela pod vlivem stejné moci, která v zemi utváří křemen, vyrábí z vosku šestičlenné buňky. Včelí med dozrálý v plástvi je pak potravinou, která v těle může nejlépe zapůsobit skrze tento zpevňujícím šestistěnný princip. Je to vliv nesmírně posilující.

Dětem před výměnou zubů podáváme jen málo medu a více mléka. Starší děti potřebují více medu a méně mléka, přičemž zejména v dospívání dodává tento nápoj tělu skutečnou pevnost. Mléko samo o sobě je důležité pro nejmenší děti, jinak by z prsou žen vytékal med, což by pro přírodu nebylo nemožné, píše Steiner. U dospělých a starců pak nejlépe pomáhá samotný med.

2011-05-09.med04.big.jpgZáhy lidé zjistili, že med ve spojení s vodou zkvasí v lahodný a opojný mok. V českých zemích byla medovina dlouho považována za nejdokonalejší nápoj. Pila se při slavnostech i na pohřbech, používala se jako obětina a vzácný dar, nebo také jako naturální forma daně.

Oblíbenou potravou našich předků byla prosná kaše slazená medem. Ale ani četné úpravy masitých pokrmů se bez omáčky nebo nádivky z medu, mandlí, hrozinek a koření neobešly. Tzv. mazy – sekané ovoce v medu, silně kořeněné, se dělaly fíkové, kdoulové, hruškové apod. Z roku 1335 pocházejí první zmínky o nejproslulejším způsobu zužitkování medu v české kuchyni – pečení silně kořeněného staročeského perníku. Kromě fenyklu, anýzu, hřebíčku a ořechových jader v něm nechyběl ani pepř. Název perník se vyvinul z původnějšího označení peprník. Med mu dodával nejen sladkou chuť, ale i vláčnost a trvanlivost.

Med jako lék

Hippokrates, dnes označovaný za otce medicíny, učil, že med chladí a ředí krev. Byl to jeho nejoblíbenější lék. Vitaminů jako takových obsahuje med velmi málo, hlavně z řady B vitaminů. Z minerálních látek nejvíce draslíku. Pokud má náš med prokázat léčivé účinky, nakupujeme ho od prověřeného včelaře.

Jaké účinky na zdravotní stav můžeme od medu reálně očekávat? Jeho všeobecně posilující působení se hodí například při podvýživě, mentální anorexii a chronické únavě. U dětí je ceněn jako šetrné projímadlo, střevní peristaltiku však podporuje i u dospělých. Zlepšuje trávení. Posiluje nervovou soustavu. Má vliv na usínání a kvalitu spánku. Je součástí mnohých diet, např. slinivkové, protože nejméně zatěžuje pankreatickou sekreci, při vředových onemocněních žaludku a dvanácterníku, nebo také diety jaterní. Pomáhá zmírňovat pylovou alergii. Působí stimulačně na imunitu při nachlazení. U virových chorob a chřipek oceňujeme jeho účinky antibiotické a protizánětlivé. Tiší kašel a záněty dýchacích cest. Urychluje hojení ran. Čistí pleť.

Preventivní denní dávku představuje jedna polévková lžíce ráno nalačno, pro zklidnění a lepší usnutí pak večer, v kombinaci s mlékem. Pro nejmenší děti stačí jedna kávová lžička, zhruba od 10-ti let dvě lžičky.

Med na hojení ran

Působení medu na otevřené rány a lehčí popáleniny je velmi zajímavé a mnohostranné, ač málo využívané. Med ránu současně dezinfikuje, zmírňuje otok a napomáhá obnově tkáně. Jako převážně suchá látka odčerpává působením osmotického tlaku vodu. Tím nejen zmírní otok, ale zároveň vytvoří i prostředí méně vhodné pro růst bakterií a plísní, podpořené navíc kyselou reakcí medu.

Med obsahuje aktivní enzym glukózo-oxidázu, který štěpí glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Peroxid vodíku se běžně používá jako desinfekce. Ránu proto není nutné desinfikovat předem. Med naneseme na obvaz nebo gázu, aby překrýval celou ránu. Zábal měníme jednou denně. Po převazu se rána nijak nevymývá, jen odstraňte odumřelé části tkáně z okrajů rány. Chcete-li si léčit své rány stejně jako starověcí Egypťané a Řekové, směle do toho.

Když zemřel vojevůdce Alexandr Makedonský, daleko od domova, bylo třeba jeho tělo dopravit do Makedonie. Proto bylo celou dobu naloženo v medu. Podobně nakládali naši předkové maso, ovoce i houby.

Léčba pylové alergie medem

Podle teorie léčby podobného podobným lze přítomnost minimálního množství pylových zrn v medu považovat za potenciálně terapeutické pro pylové alergiky. Jelikož se přitom pyl nedostává do dýchacích cest, nevyvolá alergickou reakci. Pravidelné užívání medu za tímto účelem má probíhat v zimních měsících a musí se jednat vysloveně o květový med nasbíraný včelami v okolí pacientova bydliště.

Balzám na nervy

Ve vodní lázni ohřejeme 200 ml černého piva (např. Velkopopovický Kozel), zamícháme do něj 1 žloutek a 1 lžíci medu. Upíjíme po doušcích. Posiluje nervy a působí jako mírné antidepresivum.

Jitrocelový sirup

Listy jitrocele kopinatého nasbíráme od května do srpna, nejlépe kolem čtrnácté hodiny denní. Najemno nakrájíme nebo rozmixujeme a naplníme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme např. vodkou (30- 60% alkoholu), uzavřeme a necháme macerovat 14 dní. Každý den protřepeme. Potom scedíme přes plátno do hrnečku. Za mírného ohřevu vmícháme takové množství medu, aby tekutina získala hustotu sirupu. Nemusí se vůbec vařit. Až směs vystydne, naplníme jí do vyvařených skleniček nejlépe z tmavého skla a skladujeme v ledničce. Vydrží nejméně rok. Tento sirup se používá tradičně při kašli, ale i při průjmech, nachlazeních, na slabé plíce a žaludek. Užívá se jedna polévková lžíce několikrát denně. Možno použít i na rány, vyčistí je a urychlí hojení.

Iontový nápoj

1 litr vody, 2 vymačkané pomeranče, 1 čajová lžička soli, 10 čajových lžiček medu. Slouží sportovcům k doplnění energie, iontů a vody.

2011-05-09.med03.big.jpg

Publikováno: 9.5.2011, 11:00




 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA